על זווית ישראלית בטיפול בקורונה והזהירות הנדרשת בתהליך בחינה של טיפול תרופתי חדש

שלום רב,
לשמחתנו, המרוץ הדרמטי וחסר התקדים למציאת טיפול תרופתי לנגיף הקורונה נמשך ביתר שאת. אחד מהטיפולים הללו מגיע, בין השאר, מכיוון חברת “טבע” הישראלית (התרופה הינה גנרית ועוד חברות משווקות את התרופה הנ”ל), באמצעות תרופה וותיקה שפותחה במקור ואושרה לטיפול במלריה (הידרוקסיכלורוקווין). הסיבה המרכזית שהופכת את התרופה הנ”ל לפוטנציאל משמעותי להיות “משנה את חוקי המשחק” (כפי שהתבטא לגביה לפני מספר ימים נשיא ארה”ב דונלד טראמפ), היא העובדה שנכון להיום היא התרופה שנבחנת כתרופה מניעתית. משמע, היא תינתן (בשלב זה במחקר קליני מבוקר) לבני אדם שהיו בקרבה פיזית משמעותית לנשא קורונה מאומת, אך עדיין לא נתגלה בהם הנגיף, מתוך תקווה כי נטילת התרופה באופן מניעתי, תמנע מהם להידבק ולפתח סימני מחלה. יש לציין כי בימים אלה, נבחנת יעילותה של התרופה, למי שכבר חולה בקורונה.

נכון ליום שלישי שעבר, החל תחת ניהולו של פרופ’ דיוויד בולוור מאוניברסיטת מינסוטה בארה”ב, מחקר קליני רשמי, אשר מגייס כ-1,500 בני אדם אשר שהו באופן וודאי בקרבת נשא/חולה מאומת בנגיף הקורונה, הללו (ששהו בקרבת חולה מאומת) ייטלו את התרופה בכדי לבחון האם בפועל היא אכן יעילה במניעת הדבקה. תוצאות מעשיות מהמחקר הנ”ל יתקבלו בטווח של חודש ימים לערך. עד אז, לא ניתן לקבוע או לדעת את היעילות המעשית בבני אדם של הטיפול מסוג זה.

יש לציין, בהקשר לתרופה זו, או אחרות, שעלו לכותרות לאחרונה, שישנה חשיבות עליונה בבדיקה קפדנית ומסודרת טרם “קביעת עובדות” לגבי יעילותה בפועל. לא בכדי, מבצע מנהל המזון והתרופות האמריקאי FDA (או מקביליו בעולם) בקרה מאוד מחמירה של תהליכים שכאלה. ראשית, באמת בכדי להבין האם ישנה יעילות לתרופה הנבחנת למול הטיפול המקביל נכון להיום, וכמו כן ולא רק, לוודא כי אכן התרופה בטוחה לשימוש ובאיזה מינון, כמו כן מהן תופעות הלוואי, האם ואיך ולשלב אותה עם טיפולים אחרים בנוסף.

אמשיך לעדכן בהקדם.
שיהיה שבוע טוב ובשורות טובות!

בברכה,

איתי אשכנזי
מנכ”ל
גיל ורדי סוכנות לביטוח

עוד מאמרים

נגישות