בעשור החולף נמשכת מגמת הירידה בתמותה ברוב סוגי הסרטן וחל שיפור בשיעור ההישרדות של החולים. התוצאה הנ”ל הינה שילוב של ההיענות לבדיקות סקירה ואבחון מוקדם, וכן מספר לא מבוטל של טיפולים חדשים שתורמים ליכולת להאריך חיים ובמקרים מסוימים אפילו לרפא את המחלה.
כשגרת יום יום אצלנו בסוכנות, אנו עדים לחידושים המדהימים הללו, המשרתים אוכלוסיית חולים גדולה. כל חידוש עם הייחודיות שלו, אך ישנם קומץ של אבני דרך בעשר שנים האחרונות, שלעניות דעתי שינו באופן משמעותי את מפת הטיפולים בסרטן ופילסו את הדרך לעידן החדש בטיפול במחלת הסרטן.
בתחילת העשור (2011) מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר לשיווק את “איפילימומאב” (הקרויה גם יירבוי) זאת הייתה בשורה טובה לחלק מחולי מלנומה (סרטן עור אגרסיבי) אך המשמעות של האישור טמן בתוכו הרבה יותר. יירבוי הינה תרופה הבנויה על מנגנון שרותם את תאי המערכת החיסונית של החולה להילחם בסרטן. עד אותו זמן, השיטות הקונבנציונאליות לטיפול בסרטן הסתמכו על כלים “חיצוניים” כמו ניתוח ,קרינה וכימותרפיה.
אישור המנהל המזון והתרופות האמריקאי לשווק תרופה אימונותרפית, שינה את הנרטיב למדענים וחברות פארמה לחשיבה הפוכה, במקום פיתוח כלים “חיצונים”, להתמקד בפוטנציאל יישומי “פנימי” של הגוף עצמו להילחם בסרטן, באמצעות מערכת החיסון שלנו.
ב 2014 “פמברוליזומאב” (המוכרת בשם קיטרודה) אושרה לשיווק על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי ופתח את הסכר לזרימת גל אישורים של טיפולים אימונותרפיות ובכך להיות חלק מ״סטנדרד אוף קר״-טיפול על פי התקן המקובל, שהיה בנוי על שלוש עמודי תווך, ניתוחים, הקרנות וכימותרפיה התרחב לארבע, ובאופן רשמי אימונותרפיה הפכה ליסוד הרביעי בארגז הכלים של הטיפול במחלת הסרטן.
יכולת נוספת שהונגשה בעשור האחרון ושאנו עדים במשרדנו לשימוש רב מאוד היא הריצוף הגנטי, בדיקה על המידע הגנטי של הסרטן הספציפי של חולה מסוים .תוצאות הבדיקה במקרים רבים מאפשרות להתאים טיפול לחולה שללא המידע לא היה אופציה .אנו נמצאים בעידן של רפואה מדויקת ומותאמת אישית.
כמו כן, לקראת סוף העשור אושרו שני סוגי טיפולים לשימוש בטכנולוגיה חדישה שנקראת טיפולי CAR-T
הטיפול כרוך בהנדסת תאי החולה במעבדה ולהחזירם לגוף בכדי שהם יוכלו להילחם במחלה. האישורים נבעו מתוצאות טובות בצורה פנטסטית, של חולים בסרטנים המטולוגיות שאזלו אפשרויות טיפוליות והיו על ערש דווי וכיום לאחר הטיפול חזרו לשגרה ואין בהם סימן סרטן .פריצת דרך הזו נשמע כמו מדע בדיוני אך הוא מייצג ידע נוכחי ומוגבל, זה רק קצה הקרחון.
הנדסת תאים הוא רק אחד מהמתודות שמנסים לפלס את דרך העתיד.
הטיפול בסרטן נראה כיום שונה ובאופן יוצא דופן מאשר לפני 10 שנים. בעשור החולף הוצגו הוכחות מחקריות שתורגמו למוצרים רפואיים חדשים למניעה, גילוי, אבחון וטיפול בסרטן. ההתקדמות שנעשתה בתרופות ובטיפולי סרטן בעשור החולף עוררה תקווה והציגה אפשרויות חדשות, אך גם פקחה את עינינו לעלויות החדות של טיפול בסרטן, שילכו ויאמירו ככל הנראה עם משך הזמן.
עם עיניים נשואות לעתיד וברכת בריאות!
איתי אשכנזי
מנכ”ל גיל ורדי סוכנות לביטוח